Wist je dat elk jaar ongeveer 2 miljard toeristen over de hele wereld reizen? Een activiteit die een van de belangrijkste economische motoren van de moderne samenleving is geworden en die bovendien culturele bewustwording creëert en gemeenschappen opbouwt. Toch denken we vaak niet na over de nadelen die dit kan veroorzaken, zoals de toename van vervuiling, schade aan erfgoedlocaties, milieugevaren of overmatig gebruik van hulpbronnen. Om dit tegen te gaan, is de laatste tijd het concept van duurzaam toerisme ontstaan.
Wat is duurzaam toerisme?
De VN definieert duurzaam toerisme als “toerisme dat volledig rekening houdt met de huidige en toekomstige economische, sociale en milieueffecten, waarbij de behoeften van bezoekers, de industrie, het milieu en gastgemeenschappen worden behartigd”.
We kunnen dus zeggen dat dit concept is gebaseerd op drie fundamentele pijlers: de milieu, met het juiste gebruik van natuurlijke hulpbronnen; de economische, het bevorderen van goede bedrijfspraktijken en de ontwikkeling van de lokale economie; en de socio-culturele, wat respect voor culturele diversiteit met zich meebrengt.
5 Basisprincipes van duurzaam toerisme
Vanuit onze positie als toeristen en reizigers, hoe kunnen we weten wat de goede praktijken zijn die we moeten volgen om onze planeet te verbeteren? Heel eenvoudig: beoefen bewust duurzaam toerisme, met als doel het verbeteren van het leven van de plaatsen en samenlevingen waar we naartoe reizen en het behoud van de omgeving.
1. Respect voor het milieu
Het vermijden van milieudegradatie is een fundamentele pijler binnen het concept van duurzaam toerisme. Bijvoorbeeld wandelen om bepaalde plaatsen te bereiken zonder de auto te nemen of geen afval achterlaten tijdens onze bezoeken of excursies. Maar ook het reguleren van natuurlijke omgevingen met veel toeristisch verkeer of kiezen voor minder vervuilend openbaar vervoer, zoals de trein in plaats van het vliegtuig voor middellange afstanden.
2. Bescherming van de biodiversiteit
Binnen het kader van respect voor het milieu, moeten we ook de bescherming van de biodiversiteit benadrukken. Het idee is de natuur observeren en ervan genieten zonder dieren in gevaar te brengen of mishandeling te bevorderen. Als we bijvoorbeeld een natuurpark bezoeken, is het belangrijk om het grootste respect te hebben voor hen en hun omgeving.
3. Respect voor andere culturen
Duurzaam toerisme houdt ook in dat je andere culturen respecteert, wat essentieel is bij het reizen, omdat we moeten ons aanpassen aan en respecteren de gebruiken van de plaatsen die we bezoeken, evenals nieuwsgierig zijn om ze te begrijpen. Beledigend taalgebruik vermijden, stereotiepen vergeten en de beleefdheidsregels respecteren is fundamenteel.
4. Behoud van cultureel erfgoed
Binnen het concept van duurzaam toerisme valt ook het behoud van erfgoed. Wat moet worden overwogen, is de toeristische ontwikkeling van de regio’s. Het respecteren en zorgen voor gebouwen en historische monumenten is essentieel bij het bezoeken van elke toeristische bestemming. Het beperken en reguleren van de toegang tot bepaalde monumenten moet een regel zijn wanneer het teveel aan toeristen het plezier ervan in gevaar brengt. En hetzelfde geldt voor het maken van replica’s om het origineel niet te beschadigen.
5. Verantwoord winkelen
Bij het winkelen tijdens het reizen moeten we proberen ervoor te zorgen, voor zover mogelijk, dat ze niet zijn geproduceerd met arbeidsuitbuiting en dat ze lokaal zijn vervaardigd. Bovendien is het belangrijk om lokale handelaren te respecteren en altijd een eerlijke prijs te betalen. Hoewel onderhandelen in sommige landen gebruikelijk is, betekent dit bijvoorbeeld niet dat we de verkoper moeten “uitknijpen” om een besparing te zoeken die vaak verwaarloosbaar is.
Kortom, wat duurzaam toerisme probeert te doen, is toerisme bevorderen dat respectvol is voor het ecosysteem, met minimale impact op het milieu en de lokale cultuur, net zoals Ruralidays. En jij? Beoefen je dit soort toerisme als je reist? Is er iets dat je zou toevoegen? Deel je ervaringen met ons.