Het uitstippelen van een culture route in Cordoba is geen eenvoudige zaak. We maken je het graag gemakkelijk dus kom met ons mee!
Dankzij deze culture route van Cordoba kun je zelf lekker wegdromen in haar kleurrijke straten en opgaan in de bijzondere sfeer van deze duizendjarige stad. En dat in de wetenschap dat we je langs de beste culturele monumenten zullen leiden.
Deze stad in Andalusië is de trotse eigenaar van het grootste historische centrum van Europa en heeft tevens het grootste stedelijke gebied dat ooit door Unesco is uitgeroepen tot Wereld Erfgoed. Dankzij haar vele monumenten, standbeelden, historische gebouwen en het gegeven dat Christenen, Moslims en Joden hier eeuwenlang vredig samenleefden, is het één van de kostbaarste steden in Andalusië en zelfs van heel Spanje.
We helpen je graag om haar geheimen te ontdekken en voordat we van start gaan is er nog een laatste dingetje dat je moet weten.
Doordat de stad is omgeven door eeuwenoude Romeinse muren, zul je eerst één van haar toegangspoorten moeten passeren voordat je het centrum van de stad kunt bereiken. De bekendste zijn de Puerta de Almódovar, Puerta de Sevilla en de Puerta del Puente. We kiezen de laatstgenoemde poort als startpunt van deze culturele route door Cordoba.
Je avontuur begint bij de Torre de la Calahorra , gelegen aan de zuidelijk oever van de Guadalquivir rivier. Tijdens het Islamitische bewind van Cordoba werd deze toren, vanwege zijn positie op het einde van Puento Romano, vooral gebruikt om de toegang tot de stad te controleren. Een bezoek is hier zeker de moeite waard omdat het vandaag de dag onderdak biedt aan het Museo de Al-Andalus. Hier kun je ontdekken hoe de drie religies en hun verschillende culturen zo lang vredig konden samenleven in Cordoba.
Zoals gezegd ligt deze toren op het uiteinde van de monumentale Puente Romano , de brug die de wijk Campo de la Verdad verbindt met de wijk van de kathedraal. Deze historisch relevante brug uit de 1e-eeuw maakte in haar tijd deel uit van de Vía Augusta; de heerweg die Rome verbond met Cádiz en dienst deed als belangrijke handels- en communicatieroute op het Iberisch schiereiland.
Wat deze brug bovendien extra bijzonder maakt is dat het tegenwoordig ook deel uit maakt van het kleine natuurreservaat Sotos de la Albología. Dit is een twee-hectare tellend tehuis voor diverse vogelsoorten die met uitsterving worden bedreigd. Bovendien durven we best te stellen dat het uitzicht vanaf de Puente Romano behoort tot de mooiste van Andalusië en misschien wel van heel Spanje.
Vanaf hier krijg je ook alvast een voorproefde van het volgende hoogtepunt van deze route; de Mezquita-Catedral de Cordoba . Deze prachtige moskee / kathedraal werd in 1984 op de Werelderfgoedlijst geplaatst en hoe dichter je erbij in de buurt komt, hoe meer je zult begrijpen waarom. Het symboliseert het vreedzame samenleven van de drie belangrijkste religies en dat is dan ook de reden dat het wordt aangeduid als moskee én als kathedraal.
Het werd door de Caliph Abd ar-Rahman gebouwd op een plek waarop destijds een deel van de Sint-Vincentius Kerk stond. Het overgebleven deel van deze christelijke kerk is hier vandaag de dag nog steeds te zien. Indrukwekkend genoeg gaat de Arabische bouwstijl van de Moskee heel goed samen de gemixte stijl van de Christelijke architectuur, waardoor het met recht een architectonisch juweeltje mag worden genoemd.
Nadat je weer op adem bent gekomen van al de pracht en praal van dit bijzondere monument, bewegen we ons richting het westen van Cordoba, voor een bezoek aan de Alcázar de los Reyes Cristianos .
Dit eeuwenoude paleis kende in haar verleden vele meesters. Naast politieke en economische redenen dankt ze haar roem vooral ook aan haar prachtige Mudejar bouwstijl en haar bijzondere vijvers en tuinen. Na de reconquista in 1236 duurde het tot 1328 voordat koning Alfonso XI besloot om het paleis te laten herbouwen.
Op de overblijfselen van haar Romeinse en Arabische verleden, herrees het paleis dat je vandaag de dag kunt bewonderen. En ondanks dat Alfonso slechts een deel van de vroegere structuren liet staan, oogt het geheel nog steeds Arabisch omdat de stijl van Mudejar bewaard is gebleven.
Wat je hier zeker niet mag missen zijn de prachtige tuinen en patio’s, die zijn geïnspireerd op deze Mudejarstijl. Deze 55.000 m2 aan tuinen en terrassen staan vol met heerlijk geurende sinaasappelbomen, kleurrijke bloemen, fonteinen en visvijvers. Deze plek is simpelweg gemaakt om heerlijk in te verdwalen en je zult stiekem hopen dat je nooit wordt gevonden.
Besluit je toch terug te keren naar de echte wereld, maak dan tot slot ook een korte wandeling over de prachtige Paseo de los Reyes, die gescheiden wordt door diverse mooie vijvers en waar je wordt omringd door het groen van de cipressen.
Pal naast het Alcázar vind je hier ook nog de Caballerizas Reales . Dit zijn de koninklijke paardenstallen die koning Philip II in 1570 liet bouwen voor de creatie van het perfecte paardenras, bekend als het Andalusische Paard. Dit majestueuze paardenras worden vandaag de dag nog steeds gefokt, waardoor Andalusië bekendheid geniet in de hele wereld.
We vervolgen hierna onze route in noordelijke richting totdat we uitkomen in Judería , de Joodse wijk van Cordoba. Hier zou je zeker een bezoek moeten brengen aan één van de best bewaard gebleven synagoges van Spanje (en opvallend genoeg ook de enige in Andalusië).
Ook interessant is een bezoek aan het Casa de Sefarad. In dit “huis van de Sefardische Joden” leer je meer over de tradities van de Spaanse Joden en er is tevens een sectie die volledig is gewijd aan de vrouwelijke intellectuelen van Al-Andalus.
Maak tot slot nog een wandeling in Calleja de las Flores, een nauw klein straatje waarvan de gevels bestaan uit prachtige gekleurde bloemen. Vanaf het bijbehorende plein heb je bovendien een zeer fraai uitzicht op de kathedraal.
Als je klaar bent met het genieten van al het moois in Judería, ga dan richting het Oosten, via Calle Encarnación. Je zult dan al snel het Archeologisch en Etnografisch Museum tegenkomen.
Hier vind je, op de overblijfselen van een Romeins theater, een tentoonstelling van meer dan 33.000 verzamelde stukken uit de prehistorie tot aan de Middeleeuwen. Ook de resten van Spanjes grootste Romeinse theater kunnen nog steeds worden bewonderd in de kelder van dit museum, evenals de overblijfselen van het paleis van Páez de Castillejo.
Vervolg hierna je weg via Calle San Fernando totdat je uitkomt bij de Romeinse Tempel van Cordoba , daterend uit de 1e-eeuw.
Geniet hier van het zicht op deze ooit gewichtige Romeinse gebedsplaats terwijl je bedenkt dat deze tempel slecht per toeval is ontdek toen men halverwege de vorige eeuw het stadhuis uit wilde breiden. Voor zover we weten is het de enige tempel in Andalusië die volledig dankzij archeologische opgravingen is blootgelegd.
Na deze reis door de tijd wandel je verder op Calle Rodriguez Marín, die je naar het Plaza de la Corredera zal brengen.
Dit plein kan met recht het eeuwenoude evenementenplein van Cordoba worden genoemd omdat het al sinds de Romeinen wordt benut voor publieke evenementen voor jong en oud. Nadat het door de Romeinen in eerste instantie werd gebruikt als Amfitheater werd het later gebruikt als locatie voor paardenrennen, stierengevechten en Inquisitie verbrandingen.
Tegenwoordig kun je er vooral relaxen in één van de vele tapasbarretjes en restaurants.
Tot slot van deze route brengen we nog een bezoek aan Plaza del Potro . Vervolg hiervoor je weg via Calle Sánchez Peña en Calle Armas.
Het plein dankt haar naam aan het gelijknamige veulen dat prijkt bovenop de aanwezige fontein. Dit gebied is vooral beroemd dankzij de wijk van La Posada, die wordt beschreven in Miguel Cervantes‘ meesterwerk “Don Quixote de la Mancha”. Vandaag de dag is het vooral ook de plek waar je andere Meesterwerken van Cordoba kunt bewonderen, in het Museum voor de fijne Kunsten.
Wat is de beste tijd voor een cultureel bezoek aan Cordoba?
Het prachtige Cordoba kun je alle maanden van het jaar bezoeken. Echter, in de maand mei heeft deze plek een extra bijzondere charme. Dit komt door het Patio Festival dat plaatsvindt tijdens de eerste twee weken van mei. Bovendien kun je tijdens de laatste week ook nog eens genieten van de heerlijk sfeer van de Jaarmarkt.
De jaarmarkt van 2020 vind plaats van 23 mei tot 30 mei in het Arsenal gebied . Je kunt er dan onder andere Flamenco dansen en genieten van de typische specialiteiten uit Cordoba.
Plaatsen om te verblijven
Om tijdens je trip ook lekker te kunnen ontspannen heb je vanzelfsprekend ook een plek nodig om te verblijven. We hebben daar natuurlijk ook bij stil gestaan en daarom laten we je graag kennismaken met onze selectie van de beste vakantiehuizen in Cordoba en haar provincie. Voor zover mogelijk zal dit je verblijf alleen nog maar meer bijzonder maken.
Deze culturele route van Cordoba is slechts één uit de vele routes die je kunt kiezen tijdens je bezoek aan deze prachtige stad. Kom daarom binnenkort nog eens terug, want we bieden je nog veel meer!
Vond je deze culturele route van Cordoba interessant? Ben je weleens in de meimaand in Cordoba geweest of heb je weleens een bezoek gebracht aan de bovengenoemde plekken?
Laat dan je reactie achter want we zijn razend benieuwd naar jouw ervaringen!