Kom meer te weten over het razend populaire Spaans Kerstbanket en de zoete Spaanse lekkernijen!
Met de Kerstdagen voor de deur kunnen we hier in Andalusië weer heerlijk gaan genieten van een warm en gezellig kerstgevoel waarbij de straten uitbundig worden verlicht, kerstmarkten worden opgebouwd en winkels flink uitpakken met fraai versierde etalages.
Ook voor de Spaanse bakkers is het een belangrijke en drukke tijd aangezien de feestdagen voor een Spanjaard niet compleet zijn zonder de traditionele zoete lekkernijen en feestelijke kerstgebakjes. Vandaar ook dat panaderos dagelijks vroeg aan de slag gaan om het razend populaire Spaanse Kerstbanket op tijd klaar te hebben.
In de blog gaan we dieper in op deze zoete Andalusische kersttraditie en ga je kennismaken met de meest populaire kerstlekkernijen.
Bereid je alvast voor om te gaan smullen van het Spaanse kerstbanket!
1. Roscón de Reyes
Deze ringvormige taart, ook wel bekend als de Koningstaart, is zondermeer het meest beroemde Spaanse kerstbanket. Het dankt zijn naam aan de viering van Drie Koningen op 6 januari, de dag dat deze taart gewoonlijk wordt gegeten.
In de basis bestaat de taart uit bloem, melk en eieren en het geheel wordt bedekt met karamel-gecoate vruchten. De ring zelf kan daarnaast worden gevuld met slagroom, chocolade room, truffel room of karamel.
Binnenin een Roscón de Reyes vind je ook altijd twee extra surprises: een tuinboon en een figuurtje in de vorm van een koning. Diegene die de pech heeft om de tuinboon in zijn gebakje te vinden is de klos en moet een tweede taart betalen. Vind je de koning dan mag je jezelf kronen tot de Koning der Roscon.
2. Turrón
Een andere Spaans kerstlekkernij die je in Andalusië gaat ontdekken is Turrón. Dit is een overheerlijk noga die in de basis bestaat uit geroosterde amandelen en honing. Het is zowel in harde als zachte vorm verkrijgbaar (versie Alicante / versie Jijona) en er bestaan diverse smaakvarianten zoals bijvoorbeeld chocolade en kokosnoot.
Waar de Turrón precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Zowel Barcelona als Alicante claimen haar oorsprong maar tegelijkertijd is zeker dat de Arabieren vroeger al gewend waren om amandelen en honing in hun snoepgoed te stoppen en het is dan ook vrij aannemelijk dat de Turrón hier vandaan komt.
Voor de talloze Turrón producenten hier in Spanje maakt de oorsprong niet zo heel veel uit. Zij kijken ieder jaar vooral weer uit naar het moment waarop hun populaire Spaanse zoetje in de schappen ligt in winkels in heel Europa.
3. Mantecados
Mantecado behoort tot de meest traditionele kerstkoeken in Andalusië en verscheen voor het eerst in bakkerijen in Antequera … of misschien toch in Estepa (provincie Sevilla) zoals sommige beweren, ook hier heerst er namelijk een strijd om de oudste rechten.
Hoe het ook zij, de curieuze oorsprong van Mantecado is gerelateerd aan het feit dat men in de 16e eeuw kampte met een overschot aan graan en varkensvet / reuzel, twee belangrijke ingrediënten van deze Spaanse kerstkoekjes.
De Mantecado (afgeleid van Manteca, Spaans voor boter) wordt gemaakt van tarwemeel, reuzel, suiker en eiwit. Hier wordt later smaken aan toegevoegd zoals bijvoorbeeld kaneel, amandel, chocolade of citroen. Deze vierkante Spaanse zoetigheid is het hele jaar verkrijgbaar maar het is vooral rond de Kerstdagen dat de verkoopcijfers stijgen.
4. Polvorones
Een variant op de Mantecado is de Polvorón. De Polvorón is rond, bestaat uit meer bloem en heeft geen eiwitten in zich. Ook zitten er in tegenstelling tot Mantecado altijd amandelen in Polvorón. Het dankt haar naam aan de overmatig gebruikte bloem, waardoor het lijkt alsof het bedekt is met een dun laagje stof (polvo is Spaans voor stof). De Polvorones worden enkel gegeten tijdens de Kerstperiode. Het wordt verkocht in een kleurrijke verpakking en deze kerstkoek brokkelt gewoonlijk af zodra je ze openmaakt.
5. Alfajores
Dit heerlijke Andalusische kerstkoekje, dat qua uiterlijk nog het meeste weg heeft van een Orio, wordt gemaakt van amandelen, walnoten en honing en samen vormen ze een compact zoet koekje dat vaak ook wordt opgevuld met honingdeeg.
De oorsprong van Alfajor dateert uit het Ál-Andalus, het Moorse tijdperk waarin de Arabieren een groot deel van Spanje bestuurden. De naam is afgeleid van al-hasú, dat zoveel betekent als de opvulling. Onder haar verschillende populaire varianten ontdek je onder andere de Alfajor de Medina Sidonia. Deze versie uit Cadiz wordt gemaakt met honing, walnoten, bloem, broodkruimels en verschillende specerijen. Het wordt per stuk verkocht en één stukje weegt soms wel 500 gram!
6. Roscos de vino
Deze Spaanse zoete koek dankt haar naam aan Moscatel, de typische zoete wijn uit Malaga. De versies uit Monda, in de Sierra de las Nieves, zijn de meest bekende en worden gemaakt van tarwemeel, reuzel, amandelen, kaneel, sesam, anijs, kruidnagel en natuurlijk Moscatel wijn.
7. Hojaldrinas
Hojaldrinas kun je qua structuur vergelijken met mantecados en de polvorones. Het dankt haar naam aan de laagjes bladerdeeg (hojaldre) die je binnenin aantreft. De witte wijn en de jus d’orange die aan het deeg zijn toegevoegd maken van deze koek tegelijkertijd een verrukkelijke kerstbonbon!
8. Pestiños
Deze zoete snack is voornamelijk populair tijdens religieuze feesten in Andalusië, zoals bijvoorbeeld tijdens Semana Santa, maar ook tijdens de kerstdagen vind je ze veelvuldig terug in de Spaanse bakkerijen.
Ze worden gemaakt van tarwemeel, gebakken in olie en vervolgens bedekt met honing of suiker. Ze hebben een karakteristieke vorm waardoor je ze gemakkelijk herkent: een vierkantje waarbij de twee tegenoverliggende hoeken over elkaar worden gebogen.
9. Borrachuelo
Borrachuelo is in de basis hetzelfde als Pestiño maar wordt gevuld met Cabello de Ángel (engelenhaar), een traditioneel gemaakte pompoenen-jam uit Cordoba. Het is een typische zoete snack in Malaga en is verder verkrijgbaar in twee varianten: één waarbij de snack is bedekt met suiker en de andere met honing.
Andere verplichte ingrediënten van borrachuelo zijn: witte wijn, zoet wijn en Anisette, een typische anijslikeur die vooral in Mediterrane landen wordt gedronken. Aan deze alcoholische toevoegingen dankt deze zoete lekkernij dan ook haar naam; ‘borracho’ betekent immers ‘dronken’ in het Spaans.
10. Pan de Cadiz
Pan de Cadiz staat bekend als een variant van marsepein en bestaat onder andere uit amandelen, ei en suiker. Daarnaast wordt deze kerstcake gevuld met laagjes gekonfijte vruchten. In Cadiz kent men deze Spaanse kerstcake vooral onder de naam “Turrón de Cadiz”. De versie die we vandaag de dag eten is nog relatief jong en in de jaren ‘50 uitgevonden door Antonio Valls Garrido, een banketbakker uit Cadiz.
11. Turrolate
Turrolate is een zoete kerstsnack uit de regio Subbeticas in Cordoba en zowel de stadjes Rute en Priego de Córdoba strijden om de creatierechten. Dit Spaanse kerstbanket is een mix van turrón en chocolade, zoals de naam al suggereert, en het is gemaakt van cacao, amandelen of pinda’s, suiker en kaneel. Het wordt verkocht in lange repen die later worden verdeeld in kleinere stukken. Leuk weetje: Turrolate werd vroeger ook gegeven aan nieuwe moeders, waardoor het wordt gezien als een symbool van goed nieuws.
12. Almendras rellenas
Deze zogenaamde “gevulde amandelen” zijn eigenlijk wafeltjes gevuld met deeg, geroosterde amandelen, hazelnoten, chocolade en poedersuiker. Ze zijn razend populair tijdens Kerstmis en worden door jong en oud gegeten.
13. Bolitas de coco
Een andere geliefde kerstlekkernij in Spaanse families zijn de Bolitas de Coco, kleine balletjes gevuld met kokosnoot. Meer precies worden ze zijn gemaakt van kokosnoot kruimels, gecondenseerde melk, chocolade en margarine, en ze komen in hun kenmerkende ronde vorm. Er zijn verschillende varianten verspreid over Spanje, waaronder bolitas met andere ingrediënten zoals sinaasappel, wortel en koekjes. Om je favoriet te ontdekken zul je ze allemaal moeten proberen en dat is zeker geen straf 🙂
Bonus: chocolade kerststal in Rute
Het feit dat chocolade populair is tijdens de feestdagen is zeker niets nieuws maar in de provincie Córdoba, in het stadje Rute, tillen ze het gebruik van chocolade tot een hoger niveau. Dit 10.000-inwoners tellende stadje pronkt tijdens de kerstdagen met een eigen chocolade kerststal, met daarin figuren van belangrijke Spaanse personen die op ware grootte worden gepresenteerd.
Je kunt deze chocoladestal van 17 november tot 17 december gaan bewonderen in de Galleros Artesanos in Rute; dagelijkse geopend van 10.00 tot 14.00 uur en vanaf 16.00 tot 20.00 uur (gesloten op 25 December en 1 januari).
De entree bedraagt €1 maar koop je iets uit de chocoladefabriek dan krijg je het geld terug.
Villa‘s en vakantiehuizen in Andalusië
Om optimaal te gaan genieten (en heerlijk uit te buiken) van de Spaanse Kerst en het tongstrelende zoete Spaanse kerstbanket raden we je aan om een vakantiehuis te huren in het prachtige Andalusië. Hieronder ontdek je tal van warme en gezellige accommodaties, waar je samen met je geliefden heerlijk kunt genieten van een fantastisch Kerstfeest.
Wat is jouw favoriete zoete lekkernij onder het gevarieerde Spaanse kerstbanket? Laat het ons hieronder weten en deel jouw zoete ervaringen met ons en je medereizigers.